sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Toinen

Ensimmäinen aidosta Lopi-langasta neulottu islantilainen villapaita – check! Ostin langat tähän paitaan heti elokuussa kun muutin Reykjavikiin, ja täytyy sanoa että aikas halvalla langat näinkin laadukkaaseen (ja isoon) paitaan sai: koko paidan materiaalien hinta oli n. 35€. Saako näin edullisesti Suomessa lankoja 100% villapaitaan? Enpä ole itse törmännyt! 

Ohje on Islantilaisia neuleita -kirjasta, hyvin perinteinen ja simppeli malli, todella helppo neuloa. Periaatteessa tämän olisi saanut vaikka viikossa valmiiksi jos olisi ollut aikaa istua kotona koko ajan neulomassa, hihat nimittäin tulivat ihan oikeasti kahdessa päivässä valmiiksi. Neuleprojekteilla on vain hassu tapa jäädä välillä unholaan, ja niin kävi tämänkin kanssa: välillä neule istui korissa koskemattomana jopa kaksi kuukautta. Onneksi tämän oli tarkoituskin valmistua vasta joulukuulle, että sain antaa tämän joululahjaksi pikkuveljelle – joka on muuten syntynyt Islannissa, mikä sopivampaa! 

Lankana siis Álafosslopi, ja voi että sitä oli mukava ja nopea neuloa! Lanka on paksua ja karheaa, joten ihan paljasta ihoa vasten en ainakaan itse sitä pystyisi käyttämään – paidasta tulikin niin paksu ja lämmin että sitä voi huoletta käyttää kevättalvella ulkonakin. Näinhän näitä villapaitoja onkin tarkoitus Islannissa käyttää: langan ominaisuuksiin kuuluu lämmön pitäminen ja veden hylkiminen, joten paikalliset vetaisevat paidan kevyen takin päälle ja menoks pihalle! Aluksi kuvittelin että se olisi vain myytti, että kaikilla islantilaisilla on lopapeysa ja että kaikki käyttäisivät niitä koko ajan – tulipa tämäkin todistettua, kun koulussa kylmässä luentosalissa yksi jos toinenkin opiskelija kaivoi villapaidan repusta ja kiskaisi sen vaatekerran päälle lisää lämpöä tuomaan! 
18 kommenttia:

 1. Onpa todella kaunis paita, pitänee itsekin tutustua näihin islantilaisiin neuleisiin nyt paremmin kun niitä olen jo muissakin blogeissa ihastellut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näihin jää tosi helposti koukkuun, joten tutustu omalla vastuulla ;)

   Poista
  2. Hahaa, ehdin jo tilata tuon kirjan itselleni... :D Koukutus lienee väistämätön!

   Poista
 2. Oli ilo törmätä blogiisi! Koukkuun jäin :)

  VastaaPoista
 3. Upea paita :) ei tule heti kylillä toista vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ainakaan Suomessa, Islannissa tulisi varmaan heti ensimmäisellä vastaantulijalla :D

   Poista
 4. Todella upea! Ja mihin hintaan olet saanut langat, todellinen löytö! Taas pitenee ToDo-lista, huoh... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, kyllä voisi sanoa että Islannissa on käsityöharrastajalla kissan päivän! :)

   Poista
 5. Eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi ja heti iski "pieni" kateus... Minäkin haluan Islantiin! :) Monen vuoden haaveilun jälkeen pääsin viime kesänä käymään Islannissa ja voi miten ihana maa se onkaan, mutta eihän viikko riittänyt mihinkään! Takaisin on joskus päästävä! Lankaa tuli reissusta ostettua vähän turhankin paljon, mutta vielä en ole niistä kerinnyt mitään neulomaan. Sinun tekemä paita on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, Islannilla on sellainen vaikutus, en taida tietää ketään joka olisi täällä käynyt ja todennut että "eipä tarvi toista kertaa käydä"! Siksipä itsekin tänne muutin, tämä maa vie sydämen niin helposti! :)

   Poista
 6. Tosi upea paita tämäkin ja muutenkin ihana blogi!

  VastaaPoista
 7. Komea on paita sekä ihania kädentöitä ja kuvia täällä blogissasi!

  VastaaPoista