lauantai 7. helmikuuta 2015

Käsityöihmisten luvattu maa

Olen sanonut sen tuhat kertaa, ja sanon vielä kerran varmuudeski, jos joku ei tiennyt: rakastan islantilaisia neuleita! Rakastan käyttää niitä, mutta vielä enemmän rakastan tehdä niitä: neulemalli on nopea ja helppo, mutta kuvioinnit tuovat neulomiseen sopivaa haastavuutta. Ja vielä hauskemmaksi tämän harrastuksen tekee se, että kaikki muutkin neulovat niitä! 

Islantilaiset neulovat bussissa, kahviloissa, baarissa ja luennoilla: jos paikassa voi istua, siellä voi myös neuloa. Itsekin uskaltauduin viime viikolla ensimmäistä kertaa ottamaan neuletyön luentosaliin mukaan, kun meidän koulun muotisuunnittelija-oppilailla oli neulekurssi meneillään: salissa oli n. 15 oppilaan rivi jossa kaikilla oli joku neuletyö esillä! Neulominen ei ole pelkästään mummojen omaava taito, vaan myös nuoret osaavat jo tehdä omia villapaitojaan (vaikka kuulemma mummoloista ne useimmat paidat ovat siltikin peräisin). 

Islantilaisille villapaidoille on suuri kysyntä turistien puolesta, joten monet opiskelijat neulovat vapaa-ajallaan paitoja ja myyvät ne turistiliikkeisiin kauppatavaraksi. Liikkeitten laatutaso vain on niin korkea, että aina pitää myös varautua siihen, ettei paitoja hyväksytä: jos paita ei ole millilleen oikeaa kokoa ja laatuluokkaa, palautetaan se tekijälle. Kuulin eräältä ystävältäni, että hänen tuttavansa oli vienyt kauppaan kuusi villapaitaa, joista vain yksi kelpuutettiin myyntiin! Näitä "toisen luokan" paitoja näkeekin sitten myytävissä Reykjavikin suurimmassa kirpputorissa, Kolaportiðissa. Laadultaan nämäkin paidat ovat oikein hyviä, mutta koot ovat vaihtelevia. Kävin tänään kiertelemässä kirpputorilla kameran kanssa hakemassa inspiraatiota seuraaviin neuleprojekteihini, ja onhan nuita malleja ihan huikea määrä. Jokainen paita on toinen toistaan ihanampi!

Tällä hetkellä minulla on puikoilla itselleni tuleva villapaita Léttlopi-langasta, eli siitä ohkasemmasta lopi-langasta. Valmiina ovat jo hihat ja keskiosa, joten pääsen tekemään kaarroketta seuraavaksi, jippii! 

4 kommenttia:

 1. Rakastan myös islantilaisia neuleita, ne ovat niin kauniita! Odottelen tilaamaani kirjaa, jotta pääsen itse tekemään näitä ihanuuksia. Upeita kuvia, siellähän pitäisi ihan lähteä käymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa näissäkin kuvissa näkyvistä neuleista löytyy siitä Islantilaisia neuleita -kirjasta, villi veikkaus että sitä olet odottelemassa :D Ainakin mun tiedon mukaan se on ainut kattava suomennettu kokoelma ohjeita, itelläkin se löytyy ja kolmatta neuletta siitä teen tällä hetkellä, ehkä paras ostos ikinä!

   Poista
 2. Aika hurjaa miten tarkkaan käsityöt valkataan. Mutta onhan se toisaalta hyvä :) minun mielestä nämä neuleet ovat kans kauniita.

  VastaaPoista